NAŠE VÍNA

Pro výrobu našeho vína s duší zpracováváme pouze hrozny z  našich vinohradů, což nám dává plnou kontrolu nad celým procesem jak ve vinohradě, tak i ve sklepě, od jarního řezu, přes zelené práce, vinobraní, zpracování, školení, až  po nalahvování. Do klíčových fází se nepouští “nerodinní ” příslušníci a tak Know how výroby, odpovědnost i záruky jsou v jedněch rukou. 

Vinobraní probíhá v období vrcholné zralosti pro dosažení maximální extraktivnosti a odrůdovosti při  výnosu kolem jednoho kilogramu na keř. Sklizené hrozny se dále zpracovávají klasickou technologií, s minimalizací mechanických a chemických zásahů. Technologický postup u bílých vín je mírně reduktivní, kvašení pomocí startovní kultury neutrálních chladnomilných kvasinek pro zachování a rozvinutí ovocité aromatiky a odrůdového charakteru. Vína se dále školí v dřevěných akátových sudech a částečně v nerezových nádobách. U červených vín je proces mírně oxidativní, pro kvalitní přeměnu polyfenolických látek (taninů a flavonoidů) v harmonické tóny, fermentace – kvašení, až šestitýdenní, probíhá ve dřevěných kádích s ručním ponořováním matolinového klobouku. Po vylisování se červená vína školí v sudech dubových, část v sudech barikových,pravidelně obměňovaných.  Bílá vína lahvujeme následující léto, červená na podzim, tedy po roce. Nalahvovaná vína poté leží a zrají ve starobylém sklepení pod náměstím .

Jako úplnou novinku jsme z ročníku 2019, odrůd Sauvignon a Rulandské šedé, připravili šarži vína metodou ORANŽ, kterou  budeme v brzké době lahvovat

Zvýrazněný pruh značí polohu odrůdy v našem vinohradu. Kliknutím se dostanete do e-shopu na danou odrůdu.
Stará, středně pozdní odrůda z rodu Pinot, na Moravě pěstovaná od 14. století. Dříve jménem Burgundské modré, nyní nesprávně Rulandské modré.
V podmínkách našeho kopce dozrává pravidelně do výběru z bobulí, vzhledem
k malým plným hroznům je ovšem náchylná
na poškození.

Stará, středně pozdní odrůda z rodu Pinot, na Moravě pěstovaná od 14. století. Dříve jménem Burgundské modré, nyní nesprávně Rulandské modré.
V podmínkách našeho kopce dozrává pravidelně do výběru z bobulí, vzhledem
k malým plným hroznům je ovšem náchylná
na poškození.

Starobylá pozdní odrůda,
na Moravě od nepaměti.
Na Hustopečsku a zvlášť
na našem kopci, se odrůda "našla", dozrává
do rozhraní pozdního sběru
a výběru, při zachování kvalitních hroznů. Ovocité, minerální víno s typickou lipovinkou, zrající v akátových sudech ležením postupně získává petrolejové tóny. 

Starobylá pozdní odrůda,
na Moravě od nepaměti.
Na Hustopečsku a zvlášť
na našem kopci, se odrůda "našla", dozrává
do rozhraní pozdního sběru
a výběru, při zachování kvalitních hroznů. Ovocité, minerální víno s typickou lipovinkou, zrající v akátových sudech ležením postupně získává petrolejové tóny. 

Stará středně pozdní odrůda, dávno na Moravě zdomácnělá, v podmínkách našeho kopce dozrává většinou do výběru
z hroznů, a to při zachování vysoké kvality bobulí, proto se sbírá jako poslední. Víno je extraktivní, silně ovocité, s tóny třešní a třešňové smolnatosti.
Stará středně pozdní odrůda, dávno na Moravě zdomácnělá, v podmínkách našeho kopce dozrává většinou do výběru
z hroznů, a to při zachování vysoké kvality bobulí, proto se sbírá jako poslední. Víno je extraktivní, silně ovocité, s tóny třešní a třešňové smolnatosti.
Středně pozdní odrůda
z rodu Pinot, na Moravě
od 14. století. Dříve jménem Burgundské šedé, nyní nesprávně Rulandské šedé. Vyzrává nám pravidelně
do výběru z hroznů. Dává hrozny a tím i mošty extrémně barevné, bez ohledu
na technologii a rychlosti lisování. Vína jsou extraktivní, zpočátku lehce ovocité, později s tóny lískových oříšků
Středně pozdní odrůda
z rodu Pinot, na Moravě
od 14. století. Dříve jménem Burgundské šedé, nyní nesprávně Rulandské šedé. Vyzrává nám pravidelně
do výběru z hroznů. Dává hrozny a tím i mošty extrémně barevné, bez ohledu
na technologii a rychlosti lisování. Vína jsou extraktivní, zpočátku lehce ovocité, později s tóny lískových oříšků
Středně pozdní až pozdní odrůda, na Moravě se pěstuje od 16. století. V podmínkách našeho výhřevného kopce vyzrává do výběru z bobulí,
s ovocitou aromatikou s tóny přezrálého angreštu.
Ročník 2014 v pozdním sběru a 2017 ve výběru z hroznů výjimečně s tóny angreštu nezralého. 
Středně pozdní až pozdní odrůda, na Moravě se pěstuje od 16. století. V podmínkách našeho výhřevného kopce vyzrává do výběru z bobulí,
s ovocitou aromatikou s tóny přezrálého angreštu.
Ročník 2014 v pozdním sběru a 2017 ve výběru z hroznů výjimečně s tóny angreštu nezralého. 
Scroll to Top